Inspiration til bådnavne

Historisk set skal en båd have et pigenavn. Hvorfor, er der ingen, der ved med sikkerhed, men man har fundet stærke beviser for, at traditionen går helt tilbage til vikingetiden og endda helt tilbage i antikkens Grækenland. Hvis du besøger en dansk havn i dag, er det stadig en stor overvægt af både med pigenavne, du møder.

Klassiske danske navne som Anne, Bettina, Gudmor og Helle. Måske er det kaptajnens mor, kone, kæreste eller datter, som har lagt navn til.

Selvom pigenavnene stadig dominerer i de danske havne, kan du tydelig fornemme, at der er en forandring på vej. Navnet på bådene er begyndt at blive mere kreative. Der er fx mange bådejere, der ønsker, at deres båd skal have et mere unikt navn, som i højere grad afspejler deres eller bådens personlighed.

Drikkelige bådnavne
Drikkelige bådnavne er livsnydernavn, hvor ejeren får fortalt, hvad han eller hun elsker at nyde af drikkelse ombord på deres båd.

Campari
Den gule enke
Ad Libitum
Aquavit
Sort Guld
Champagne
Pinot
Martini
Små Grå
Malibu
Slivovice
Rose
Bailey

Udenlandske bådnavne
Du møder også udenlandske navne på danske både, bl.a. latinske, franske og italienske. De mest populære navne er dog på engelsk. Tyske bådnavne er knap så populære og meget sjældne.

Populære engelske navne

Loveboat
Heart
Star

Populære italienske navne

Primadonna
DolceVita
Paradiso
Picante

Populære franske navne

Tillægsord
Det er også populært at navngive sin båd med et tillægsord. Ofte er det ord i relation til, at båden er et hunkøn.

Smukke
Skønne
Solstråle
Øjestenen
Tøsen

Positive og poetiske bådnavne
Denne slags navne bliver tit valgt, fordi ejeren drømmer om et liv uden travlhed og stress. Bådnavnet, der bliver valgt, er den rene livskraft for ejeren, som ønsker, at navnet skal være med til at forstærke troen på, de får en lykkelig tid ombord på båden.

Happy Hour
Blue Heaven
Perfect Day
Prime Time
Peace
Carpe Diem (Grib dagen)

Dem vi kender og vil ære
Det er ikke helt ualmindeligt, at man vælger at opkalde sin båd efter en person, vi har mistet eller vil ære. Det er en fin måde at tage en person, man godt kan lide, med på eventyr.

Bob Marley
Farmor
Kim Larsen
Moster Grethe

Film og musik
Nogle bådejere vælger at navngive sin båd efter den yndlingsfilm eller musik, de godt kan lide. Særlig film og musik med et maritimt tema er meget populære

The deep blue
We are sailing
Mandalay
The Drunken Sailor
Rolling home
Hemingway

De frække bådnavne
Her er ungkarlen alene om at bestemme navnet, dog bliver dette ofte skiftet ud, når bryllupsklokkerne ringer.

Fissen
Sex kanten
Kællingen
Babe

De maritime bådnavne
Giver ejerne sin båd et maritimt bådnavn, er det ofte for at understrege, at de elsker havet og er sømand helt ind i deres hjerter.

Fregatten
Kompas
Anker
Kaptajn
Søstjernen

Himlen og rummet
Det er også meget populært at opkalde sin båd efter planeter, stjerner og stjernetegn osv. Da det kan give en følelsen af at være del af noget større, og være ét med naturen.

Store Bjørn
Jupiter
Venus
Sirius
Stella
Solstrålen

Hvis du stadig ikke ved, hvad din båd skal hedde, så kan du finde mere inspiration på siden “Hvad betegner et godt bådnavn?”. Så er det bare at komme i gang med at designe dit nye bådnavn.